Teatermesztés, tea élettani hatásai


1.    Fonnyasztás, hervasztás (előszárítás)


Fehér tea
– napon szárítás, rövid fonnyasztás, manuálisan feldolgozás
Zöld tea – fermentálás nélkül
        Kína - hevítik wokokban
        Japán – gőzölés
Sárga tea – különleges erjesztett tea nagyon ritka, frissen szedett teát felforralják, nedves leveleket formázzák, melegítő edényekbe teszik, a több napos eljárás során a tea fenol tartalma, nem enzimes oxidáció megy végbe, ennek eredménye a zöld tea.
Oolong tea – részlegesen fermentált tea, fonnyasztják, vagy szárítják
Fekete tea – teljesen erjesztett, vagy fermentált tea, fonnyasztják, szárítják. Magas koffeintartalom.
Pu erh tea – Kétszeresen fermentált tea

2.    Sodrás: A sodrás lényege az, hogy a levelek sejtfalát szétszakítják így a sejtnedvek a levél felületére kerülnek, és megindul az oxidációs folyamat.

3.    Erjesztés: fermentálás
Fekete – oolong teáknál
- Erjesztésnél a cseranyagok és a velük kötött alkaloidák felszabadulnak, a csersavtartalom részben oxidálódik, és kialakulnak azok az aromaanyagok, amelyek erre a teára jellemzőek.
- Általában 23-29Celsius fokos helységben, magas páratartalom mellett erjesztik, vagy forgó dobokba teszik, mint egy órán keresztül forgatják, langyos levegőt fújva be. Ilyenkor a dob többszörösen felszakítja a leveleket, és az oxidációs folyamat szerint lehet:
- Oolong, vagy fekete tea.
- Kétszeresen erjesztik a Pu erh teákat, vagy tömb teákat

4.    Szárítás: A levelek nedvesség tartalmát 60-70%-ról, 3%-ra csökkentik.
90-160Celsius fokos levegőt fújnak rá.

5.    Válogatás, osztályozás
Szóró asztalra kerül, növényi darabokat, rostokat, szálrészeket eltávolítják, és a porszerű anyagokat is.

főoldal | a lap tetejére

Mit is igyunk?
- A víz
- Amit érdemes tudni a teáról
- Gyógynövények
Diagnoszikai vizsgálatok és árak
- Vércseppanalízis
- Árak
Tea
- Tea történelem
- Tea élettani hatásai
- Teaszokások
De Luna csokoládébolt
De Luna teázó
Henna
Asztrológia
Egészséges tápálkozás
Masszázs