Teatermesztés, tea élettani hatásai
1. Fonnyasztás, hervasztás (előszárítás)
Fehér tea – napon szárítás, rövid fonnyasztás, manuálisan feldolgozás
Zöld tea – fermentálás nélkül
Kína - hevítik wokokban
Japán – gőzölés
Sárga tea – különleges erjesztett tea nagyon ritka, frissen szedett teát felforralják, nedves leveleket formázzák, melegítő edényekbe teszik, a több napos eljárás során a tea fenol tartalma, nem enzimes oxidáció megy végbe, ennek eredménye a zöld tea.
Oolong tea – részlegesen fermentált tea, fonnyasztják, vagy szárítják
Fekete tea – teljesen erjesztett, vagy fermentált tea, fonnyasztják, szárítják. Magas koffeintartalom.
Pu erh tea – Kétszeresen fermentált tea
2. Sodrás: A sodrás lényege az, hogy a levelek sejtfalát szétszakítják így a sejtnedvek a levél felületére kerülnek, és megindul az oxidációs folyamat.
3. Erjesztés: fermentálás
Fekete – oolong teáknál
- Erjesztésnél a cseranyagok és a velük kötött alkaloidák felszabadulnak, a csersavtartalom részben oxidálódik, és kialakulnak azok az aromaanyagok, amelyek erre a teára jellemzőek.
- Általában 23-29Celsius fokos helységben, magas páratartalom mellett erjesztik, vagy forgó dobokba teszik, mint egy órán keresztül forgatják, langyos levegőt fújva be. Ilyenkor a dob többszörösen felszakítja a leveleket, és az oxidációs folyamat szerint lehet:
- Oolong, vagy fekete tea.
- Kétszeresen erjesztik a Pu erh teákat, vagy tömb teákat
4. Szárítás: A levelek nedvesség tartalmát 60-70%-ról, 3%-ra csökkentik.
90-160Celsius fokos levegőt fújnak rá.
5. Válogatás, osztályozás
Szóró asztalra kerül, növényi darabokat, rostokat, szálrészeket eltávolítják, és a porszerű anyagokat is.